Pressemeddelelser

Pressemeddelelse 2 uge i 2017  Salling kirkehøjskole
Salling kirkehøjskole begynder sin 27. sæson mandag den 16. januar 2017 på Salling efterskole i Jebjerg. Salling kirkehøjskoles forårsprogram vil sætte fokus på temaerne “Middelalderen” og “Salling i går og i dag”. Det bliver arkivar K.E.Jakobsen fra lokalhistorisk arkiv i Thorum, der indleder og det gør han ved at tale om “Sallings gårde i billeder”. Malede, tegnede og fotograferede midt i naturlandskabet med dets varierede og med tiden forandrede historiske kulturmønstrer. For nogle århundrede siden var en stor del af Salling lyngbeklædt, men efter landboreformerne kom der megen jord under ploven og hundrede år efter satte jordudstykningerne ind for i dag med en aldrig før set hastighed at blive opkøbt til mægtige industrilandbrug. Hvad enhver kan få vished om den 16. januar, hvor historikeren Steen Busch, der er vokset op i Sunds på Mors, vil bidrage med sin forståelse af Salling ud fra “Reformationsjubilæet 1736 og dets efterdønninger i Nordvestjylland.” Og det vil han gøre med en grundig, lærd og munter folkelighed.
En af Sallings mest kendte skikkelser er utvivlsom den alle steds nærværende musikformidler og musiklærer Otto Lindum – Brugsuddelersønnen fra Selde. Han har betydet utroligt meget for sangen og musikken og spillemandstraditionen i Salling og i musikskolen. Det vil han fortælle mere om mandag den 30 januar om formiddagen i Jebjerg. Om eftermiddagen kommer idehistorikeren Asger Brandt, der bor i Nykøbing Mors og han vil fører os direkte ind i middelalderen gennem oldkirkens største kirkefader Augustin, der har haft den allerstørste påvirkning på kristendomsfortolkningen, især her midt i Salling i Grinderslev, hvor hans Augustinerkloster lå og var en kannike- og præsteskole for Domkapitlet i Viborg. Endnu større betydning fik Augustin for Augustiner-eremitermunken Martin Luther, der var en af hans flittigste elever. Men det vender vi tilbage til sidst på jubilæumsåret. For mere end 60 år siden blev der indspillet en engelsk film som hed: “Grøn var min barndomsdal”. Den blev vist i Skolebio. Filmen handlede om et kulminesamfund med alle dets prøvelser og genvordighed. Helt anderledes bliver det når en af Sallings sønner Ole Riis Christensen fra Rødding kommer mandag den 20. februar om formiddagen, for med udgangspunkt i sin barndom og opvækst og ungdomsår i Skive at tydeliggøre sin senere færden rundt om i verden. Ikke mindst som privatsekretær for Johannes Møllehave, der nys fyldte firs. Om eftermiddagen skal vi møde den pensionerede professor Brian Mcguire, der stammer fra Amerika. Han kender som få til Europas middelalderhistorie, som han undervist i til for nylig på Roskilde universitets center. Men om eftermiddagen den 20. februar skal vi høre om “Bispe- og klosterkulturen i dansk middelalder”. Forårssæsonens sidste foredragsdag bliver mandag den 13. marts og den står i litteraturens tegn, hvor middelalderen skildres af et par danske forfattere gennem romanerne “Kongens fald” af Johs. V. Jensen og “Lykkelige Kristoffer” af Martin A. Hansen. Den opgave har en anden af Sallings sønner, sognepræst Anders Thyrring Andersen, der er vokset op i Roslev, påtaget sig. Og det er ikke første gang, så han er ikke helt ukendt. Ellers lån nogle af hans velskrevne bøger, sådan til en forberedelse. Som rosinen i pølseenden vil lektor Torben From indvi os i middelalderens største digter og poet “Dante”, der lader historien passerer forbi os i trebindsværket “Den guddommelige komedie” om Helvede, Jorden og Himmelen. Eller som Henrik Ibsen siger det: “At leve er krig med trolde i hjertets og hjernens hvælv, at digte det er at holde dommedag over sig selv.”
Som afslutning på Salling kirkehøjskoles forårssæson vil Horsens klosterkirkes munkekor mandag den 20. marts kl. 19.30 synge “Gregoriansk Tidemessesang” inden buffeten og det årlige Årsmøde.
Den 15. maj er der en ny studietur og denne gang skal vi rundt i Salling til kendte og ukendte steder.

mvh. Skoleleder Henrik Forman


Åbent brev til ledelsen i teknisk forvaltning.

Åbent brev

Til ledelsen i Skive kommunes tekniske forvaltning

Her på Harrevig-egnen har vi en masse historiske steder, og vi fortæller gerne om dem på historiske gåture. Harre herred har meget at byde på gennem tiden. Vi er en del, der laver meget  frivilligt arbejde, således fik vi derfor midler til at forskønne torvet i Harre 2004-05, gennem fremtidsbilleder i Sallingsund kommune.

Vi har sørget for flotte stenmøbler på torvet, så der kun er lidt arbejde at vedligeholde dem, og det er der en ildsjæl, der gør.

Vi har bare et problem, hver gang vi fortæller om vores torv og stenen med Harre herreds våben, står vi på de flotte fliser med ukrudt i massevis, græstotter stikker op overalt.

Jeg har luget 20 cm  højt ukrudt op, lige efter der har været en person og rengøre fortov, fliser og torv.

Turister cykler gennem Harre på  margueritruten og gør stop på Harre torv, hvor må de undre sig over ukrudtet.

Vi skal her snart have en busfuld gæster på besøg, og jeg håber I fremover vil sørge for at vi ikke skal stå med krumme tæer og røde kinder, når vi, som er en del af Skive kommune, skal fortælle om vores dejlige sted.

Vi har meget at byde på, kom forbi og hør og se.

Med venlig hilsen

Anna  Lund Andersen
Fjordager 5,
Harre

www.Harrevig-egnen.dk
tlf. 61711594 eller 97571594

=======================================

Åbent brev

Harrevig egnen den 20. august 2016

 Åbent brev til Ledelsen, elever og kommende elever hos Copenhagen Business School.

Det er med stor forundring, at vi ikke har mulighed for at servicere jer, mens I besøger vores dejlig og naturskønne egn i år. Som vi ellers har gjort i rigtig mange år.

Harre Købmand – Min Købmand – Borgernes egen butik – Hele Harrevig-egnens Købmand sætter altid en stor ære i, at yde vores allerbedste service overfor besøgende på vores egn, ikke blot for at sælge varer, for det kan alle butikker gøre, men her på Harrevig-egnen gør vi et stort arbejde for at kunder, både daglige kunder, men så sandelig også gæstekunder føler sig værdsat og velkommen, både i butikken og på hele egnen.

Vi har et stort sammenhold mellem forskellige foreninger, skole, børnehave, golfklubben, Bogmekka, kirken, Forsamlingshuset, Harrebjerg Lejrskole og mange mange flere.

Det er derfor en nødvendighed, at man både som fastboende, men også som enten sommerhus gæst eller forskellige grupper som benytter Harrebjerg Lejrskole at bruge den lokale købmand, hvad er et rigtigt lokalt samfund uden en rigtig købmand?

Vi er gode til at samarbejde på tværs af de forskellige foreninger og acceptere vores forskelligheder og interesser, dette er også vigtigt i et lokalsamfund, som her på Harrevig egnen.

At accepter hinanden og hinandens forskellige aktiviteter, bla. hvornår kan man tillade sig at larme på døgnet, er det ok at slå græs kl 8.en lørdag morgen eller høre høj musik og feste kl 4 om natten. Alt er jo relativt. Hvis jeg accepterer at naboerne holder fest, accepterer naboerne sikkert også at jeg slå græs tidlig lørdag.

Når I gæster Harrebjerg Lejrskole og hygger jer og fester til langt ud på natten, giver det støjgener i et vist omfang, men det accepteres, det er jo ikke dagligt, men alle vidste jo også, at I lagde en slags modydelse i form at jeres tidligere indkøb hos vores lokale købmand.

Tænk over det når I vælger jeres samarbejdspartner her på Harrevig-egnen.

Dette brev er ikke tænkt som et surt opstød, men blot en lille påmindelse om, at det er rigtig vigtigt at man støtter op om de lokale butikker og samfundet.

Handel lokalt det er jo normalt.

Med Venlig hilsen og på vegne af bestyrelsens i Harre Købmand.

Formand for bestyrelsen

John E. Pedersen

Sallingsundvej 93 Harre

7870 Roslev