Mindeord om Villy Andersen, Harre.

Villy Andersen, Harre

Tak til jer alle
minder om jer fremkalde,
alle tanker, hilsner og ord
har sat sig spor.
Jeg blev rørt
over hilsner fra by og land,
fritid, arbejde, fortid og nutid,
fra alle jeg har hørt.

Tusind tak!
Anna Lund

Mindeord om Villy Andersen, Harre,

Født i Nautrup 10.6. 1939
Sov stille ind 5. maj 2022, lysene i vinduet havde lyst hele natten.

Villy voksede op som den midterste af en flok på fem.  Han lyttede med, da de to ældste kom i skole, så han fik lært at læse og hans videbegærlighed gjorde, at avisen også blev læsestof ret hurtig, radioen blev også vigtig. Han huskede krigen, fordi tyskerne gik og kørte forbi barndomshjemmet. Så to fly beskyde hinanden, nedkastningssted var i nærheden. Krigen og dens følger optog ham hele livet. Han kom i Nautrup skole i 1. kl. og efter et par år fik han lærer Weng, som gav ham mulighed for at læse og regne løs. Tiden var ikke til skolegang, selv om han gerne ville, men han lærte i livets skole og brugte sine evner til frivilligt arbejde bl.a. sport og kultur.
Håndbold, udendørs, startede han med i tiårsalderen i Nautrup, senere levede han det meste af sin ungdom i Bajlum, Hjerk-Harre. Han øvede for at blive god, som fløj, men kunne også dække op i forsvar. Øvelse gør mester, så han blev god, der midt i trediverne, da var det indendørs i Salling hallen. Han fik en fløjte i hånden som femtenårig, efter soldatertiden i Aalborg, tog han dommerkort. Omkring 1970 tog han initiativ til Skive og omegns dommerklub.
Gennem årene havde han mange poster bl.a. formand for ungdoms- og idrætsforeningen i Hjerk-Harre, revisor mange steder, ordstyrer i museet, træner i håndbold, med i turneringsudvalg og bestyrelsesmedlem i JHF kreds 2. Håndbold spillede han til han var midt i halvtredserne, dommer til han var 75. Badminton dyrkede han også nogle år. Senere Skiveløb med Hjerk-Harre Skole sammen med familien. I Hjerk var han med til dilettant.
Hans år i landbruget passede ikke godt med hans sportsinteresse, så 1967 startede han ved Priess & Co. Han fik efter et par år arbejde der som arbejdsleder. Både det og som dommer og ordstyrer brugte han sine lederevner. Han var rolig og bestemt i sit væsen. Han kunne også se, at det gik ud over de svage, hvis han som leder ikke greb ind. Han startede rotationsarbejde, så folk fik skiftende arbejdsopgaver og blev mindre nedslidt. Det var ikke populær i starten, men det blev det.
Han spillede whist i turneringer, og også med venner, kørte orienteringsløb i bil. Villy var en glad mand, fløjtede og sang til arbejde.
Han var med til at starte HRH74, tidligere sammenlægning af Hjerk og Harre ungdoms og idrætsforening. Forsamlingshus baller blev flyttet til Roslev kro, midt i tresserne.
Villy var kendt af mange, også af Anna, som han begyndte at være sammen med fast siden februar 1971, og de har holdt sammen siden, flyttede sammen juni 1973, købte sammen hus i Roslev, da Anna havde fået job i Hjerk-Harre, senere, 1975 blev de gift i Harre kirke, samme dato, som Villy var konfirmeret 22 år tidligere. Sportsvenner stod i håndboldtøj og bolde uden for kirken.
Efter halvanden år kom ”kejserinden” Trine i 1976, og sønnen Torben i 1979. Der blev bygget hus i Harre 1981, hvor børnene blev passet ved Karen Ravn.
Årene gik, Villy overtog en anden afdeling og senere under Royal Greenland andre opgaver.
I årenes løb fik familien altid første uge i skoleferien, derefter skulle Villy hjem til ferieafløserne, resten af sommeren, men familien havde Harrevig.
Gennem årene var ferien først i Danmark, Sverige og Norge, senere Østrig, Kreta, Malta, Barcelona, Cannes.
Berlin, Prag, Normandiet, Rom, Portugal, Kina, rundrejse i Italien fra Toscana til Pompei, Finland, Island, Gotland og Rugen. Med Salling Kirkehøjskole gav mange ture. Rødding Højskole en uge. Historie fyldte meget.
Helt tilbage først i halvfjerdserne fik kortklubben betydning for begge, men Villy beholdt også sin mandeklub i mange år. I 1983 kom ”gåseklubben”, hvor vi var tolv, der hyggede os med gås eller and.
Så kom ”haveklubben” fra år 2000. Der var vi kun seks, det startede efter Nordlek i Stavanger. 
Folkedans og Skiveløb blev noget alle fire deltog i en del år.
Familien skulle være et fristed for Villy, der skulle læses aviser, hviles, spises og så videre til møder, sport m.m. der skulle også være plads til en øl og en god snak. Svend Ravn og Karen mødtes til øl og vand, da Villy gik på efterløn. Han var gravermedhjælper de år.  Så gik han også lige ned på gården til Kristian og Erik og så, om de havde lidt tid til en snak.
HRH74 hjemmekampe skulle ses med Thor og Laurits.
Kirkehøjskolen blev også vigtig i de år. Dialekt Gruppen på Jenle, Aakjærs betydning, Jenlefester.
Villy begyndte på voksenundervisning i engelsk, matematik og psykologi.
Det var svært ikke at kunne snakke med på rejser, med på menukortet kendte han fiskenavnene.
Grundlovsmøder ved Harrevig. Danmarks demokratis fødselsdag var flagdag hos Villy.
Seniorgymnastik, dansen med Parkinson i Sevel, også et par danserejser til Spanien.
Mikkel barnebarnet kunne Villy tage sig lidt af, og helst, da han blev større et spil skak eller til Harrevig. Da Lea kom tog hun også bedstefar med træsko på. Harrevig blev et sted, udflugten gik til, når børnebørnene kom.
Villy var en ægte sallingbo, stabil og uden store ord, men dybt engageret i samfundet.
Vendinger som: ”det skal arbejdes væk”, ”udmærket”, ”mangler du det”? Satte sit præg på alle.  Det han ønskede sig var sin fødselsdag med søskende og Karen og Svend hørte med der. Så skulle der hygges med sild og andet, kringle til kaffen.
Velkommen i den grønne lund, Jyden han er stærk og sej, Jeg bærer med smil min byrde,
Nu er det længe siden, At samles skilles ad, Jeg elsker den brogede verden, Der dukker af disen,
Lev dit liv, mens du har det (fuglene letter i vinden), Skuld gammel venskab, Hilsen til forårssolen, En lærke lettede, Stille hjerte sol går ned
Vi kunne blive ved med den danske sangskat. Aakjær, Benny Andersen, Grundtvig, Henning Toft Bro m.fl. Villy ville have nydt, sangene og ikke mindst fællesskabet omkring sangen.
Tak til jer, der kom med hilsner, blomster, pyntning, tanker og omsorg
Tak til ældreplejen i Durup og Durup plejehjemspersonale for god og kærlig pleje i den sidste tid.
Tak til personalet i Harre kirke og præsten, for en fin højtidelighed. Salmerne blev sunget så flot i kirken.
Mindehøjtideligheden/gravøl i Salling hallen var en naturlig afslutning for Villy. Det var børnene ikke i tvivl om.
Anna lund