Fortid-Nutid

 

Harre Vig egnen  

af Anna Lund Andersen i 2001

Harre Vig er stedet hvor fortid og nutid mødes. Går du langs stranden, finder du spor fra stenalderen, flintesten i massevis, og ser du egnen fra A-26, skuer du på markerne mange gravhøje. Golfbanen blev anlagt, og dengang var man fra Skive museum ude og grave. Børn fra Hjerk-Harre Skole fik lov at grave med. De fandt potteskår fra jernalderen og var glade for at prøve at være arkæologer for en dag. I år var de ude at se vore vikingenauster på Harrebjerg. Fra Tyskland havde vi besøg af Oliver Grim, som arbejdede meget seriøst med at få viden om de to nauster, som er en stor sjældenhed, da meget få er bevaret i Danmark. I Norge er der en del, som Oliver Grim tidligere har studeret.

velkom2

  Hulvej ved Kapeldal

velkom1

Vikingenausterne

Når vi når til middelalderen, er der også noget at finde. Kapeldal, en kirkeruin der ligger ved en gammel hulvej også ud ad Harrebjergvejen. Den har sin egen spændende historie.

Ruinens munkesten blev brugt til byggemateriale for folk, der, efter en brand i 1916 i Harre, skulle have genopbygget deres lader. Munkestenene sidder endnu i enkelte af laderne. Tager du ud til ruinen, står der skrevet om kapellet, men også om den unge mand, der opdagede branden, så menneskeliv ikke gik tabt. Hans efterkommere, som bor i Harre kan fortælle mere…

For få år siden, da man byggede arbejdsrum til Harre Kirke var arkæologerne også herude og fandt spor af en palisadevæg fra en vikingehøvdingeborg på stedet.

Harre kirke ligger på en gammel offerplads fra oldtiden. Se hjultegn på kirken.

Harre Gud og Hjerk præst hvilken af dem er “bæst”, er en gammel talemåde, der fortæller lidt om forskellen på Hjerk og Harre. Harre Kirke blev vundet i spil mellem Niels Rybjerg og Rosenkrans på Spøttrup borg, jo, der er mange historier om stedet.

I Bajlum ligger en gård, hvor en fæstebonde Søren Josefsen boede. Det ved vi på grund af et besøg på Landsarkivet i Viborg for en del år siden. Skolen brugte materialet til at levendegøre stavnbåndjubilæet i 1988. Da havde vi besøg af annoncebladet.

Badestranden, sportsbanerne og klubhuset ved Harre Vig bliver brugt af mange. Blandt andet spiller HRH-74 om sommeren dernede.

Mange unge har mødtes der og spillet bold. Gæster udefra holder udflugter til stedet med den børnevenlige badestrand. Skolen holder også nogle gange store badedag der. Folkedanserne har flere gange holdt deres sommerudflugter dertil. Om vinteren mødes folkedansere på skolen.

Grundlovsdag, Skt. Hans Aften mødes folk ved vandet.

Beboerforeningen har lavet en udendørs scene, som er rar at anvende til mange forskellige arrangementer. Børnedyrskue, Harrevigfest ja man kan blive ved. Forsamlingshusenes bestyrelser er også aktive her. De laverhøstfest, juletræ, vinterfest med teater og andre arrangementer i løbet af året.

I Vester Hjerk har vi også mange dejlige steder ved vandet. Der er jo også Hjortholm, som man kan gå over til en del af tiden endda tørskoet. Sikke en natur vi har ved Hjerk Nor. Har man cyklet den vej til Krejbjerg glemmer man det ikke. Fuglelivet i området kalder også på interessen for en del.

velkom3

Udsigt over Hjortholm

Vi har en butik i Harre, hvor beboerne er medejere. Susanne og Tina gør et stort arbejde der, så der er tilfredse kunder, der kan få alle dagligvarer med et smil. Susanne skaffer ting hjem, efter behov. Man kan købe fisk i Harre hver tirsdag. Tøj til rensning kan indleveres i butikken. Åbningstiderne er fra 8 til 19 og om sommeren en time længere. John Pedersen er formand for bestyrelsen og tager en stor tørn sammen med den øvrige bestyrelse.Hvorfor slår folk sig ned her?

   Vi har en smuk natur med afmærkede stier
   Vi har en god skole, med egen hjemmeside (www.harrevig.dk)
   Vi har børnehus (se skolens hjemmeside)
   Vi har to kirker ( se www.folkekirken.dk)
   Vi har to forsamlingshuse
   Vi har sportsbaner, klubhus og en børnevenlig badestrand ved Harre Vig
   Vi har butikken i Harre, borgernes egen butik, som drives af aktive og dygtige folk
   Vi har en beboerforening
   Vi ligger nær Nykøbing M og Skive
   Vi har gode busforbindelser til Morsø Gymnasium, handelsgymnasium m.m.
   Vi har mange selvstændige virksomheder her
   Vi har mange arbejdspladser i området.
   Vi ligger nær Sallingsundbroen
   Vi har en golfbane med 18 huller på Harrebjerg
   Vi har Harrebjerg lejrskole

Når min familie og jeg kommer hjem fra ferie rundt om i Europa og kører de sidste meter på A26, siger vi der er nu ingenting som Costa Del Harre Vig.

skrevet af Anna Lund Andersen 2001